Başkan Sarı, “Plakalarda karekod uygulaması başladı”

Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası, TŞOF Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, plakalarda karekod uygulamasının 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini söyledi.

Güncel Yayın: 05 Ocak 2024 - Cuma - Güncelleme: 05.01.2024 17:22:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası, TŞOF Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, plakalarda karekod uygulamasının 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini söyledi. Sarı, “ Plakalarda yeni döneme girilmesiyle birlikte, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basımı yapılan tüm tescil plakalarında karekod bulunacak” dedi.

Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası, TŞO Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, 1 Ocak 2024 itibari ile yürürlüğe giren plakalarda QR “ karekod” sisteminin Mersin’de uygulanmaya başlandığını söyledi.

Başkan Sarı, TŞOF tarafından sahte plaka kaynaklı sorunların çözümlenmesi, asayiş olaylarına karışmış araçların daha kısa süre içerisinde tespit edilerek yakalanması gibi nedenlerle Emniyet Genel Müdürlüğünce plakaların kimliklendirilmesi ve veri tabanında tutulması yönünde talepte bulunulduğunu hatırlatarak, söz konusu girişimler sonrası 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren araçlarda QR (karedod) uygulamasına geçildiğini kaydetti.

QR “Karekod “ uygulaması ile plakanın seri numarası, nerede ve ne zaman üretildiğine ait bilgilerin elektronik ortamda kayıt altına alınacağını ifade eden Başkan Sarı, “ Yapılan düzenleme ile Yönetmeliğin 35’inci maddesinin üçüncü fıkrası değiştirilerek, plakalarda belirtilen mevcut özelliklere ek olarak il kodu ile harf grubu arasındaki alanda plakaya ait bilgilerin doğrulanmasını sağlamak üzere 15x15 mm ebadında kare kod ve plakanın basıldığı yıl ile başlayan ve 12 puntoda 12 haneli seri numarasının Yönetmelik Ek-5/0 yer alacağı hüküm altına alındı. Karekodlu plaka basım işlemleri noterden basım belgesi alan tüm yerler ve Şoförler Odalarında yapılabilecek” şeklinde konuştu.

Başkan Sarı, trafikte hali hazırda kullanılan tescil plakalarının değiştirilmesinin zorunlu olmadığını kaydederek, “ 1 Ocak 2024 tarihinden sonra ilk defa yapılan tescil işlemlerinde ve plaka değişikliğini gerektiren her işlem neticesinde üzerinde kare kod ve 12 haneli seri numarası bulunan plakaların kullanılması sağlanacak. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olan yeni uygulama, yeni satılan veya devredilen araçlar için tescil işlemi sonrası çıkartılacak motorlu taşıt plakalarının karekodlu hale getirilmesini içeriyor” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.