Emlak sektöründeki sorunlara sosyal konut çözümü

MTSO 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi ‘Burada Herkes Kazanır’ Semineri düzenledi.

Güncel Yayın: 07 Eylül 2023 - Perşembe - Güncelleme: 07.09.2023 07:20:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

MTSO 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi ‘Burada Herkes Kazanır’ Semineri düzenledi. Sektörün röntgeninin çekildiği seminerde sorunların aşılması adına atılabilecek adımlar değerlendirildi. Artan emlak satış ve kira bedelleri karşısında dar ve orta gelirli vatandaşın rahatlatılabilmesi adına sosyal konut projelerine ağırlık verilmesinin önemine dikkat çekildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi sektör temsilcilerine yönelik eğitim seminerlerini ‘Burada Herkes Kazanır’ adı altında sürdürdü. Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen seminerde ortaya konulan rakamsal verilerle sektörün röntgeni çekildi. Yaşanan sorunların sebepleri tespit edilerek bu sorunların çözümü için öneriler paylaşıldı. Düşen alım gücüne karşın artan emlak satış ve kira bedellerinin sektöre etkileri değerlendirildi.

Toplantıda söz alan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol artan konut ve arsa rakamlarının kentin marka değerindeki artışla doğru orantılı olduğunu söylerken, Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat sektör olarak imar planlarının son durumuna ilişkin bilgi beklediklerini belirtti. 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Ümit Mete ise katılımcıları selamladığı konuşmasında, “Bugüne kadar verdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum. Buradan bildirmek istiyorum ki 9 Mart 2024’te Mersin’de 1. Gayrimenkul Zirvesi’ni düzenleyeceğiz. Türkiye’nin ve dünyanın sektör liderlerini buraya getireceğiz” ifadelerini kullandı.  Mersin Milletvekili Gülcan Kış ise emlak sektörüne yönelik Mecliste yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.

Bucuge: “Barınma sorunun çözümü sosyal konuta doğru ilerliyor”

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, deprem sonrası yaşanan göç ve 1/1000’lik nazım imar planlarının gerçekleştirilmemesi nedeniyle Mersin’de orta ve alt gelir seviyesindeki vatandaşların konuta ulaşımda sıkıntı yaşamaya başladığını belirtti. Bu nedenlerin konutların satış ve kira bedellerini halkın satın alma gücünün üzerine çıkardığına işaret eden Bucuge, gerek hükümet gerekse yerel yönetimlerin sosyal konut projeleri üzerinde daha çok yoğunlaşarak vatandaşın sorunlarına çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Ardından Mersin’in emlak sektörüne yönelik rakamsal verilerini paylaşan Bucuge, “Oda olarak bu verileri incelediğimizde görüyoruz ki insanlar yaşanan deprem sonrası yüksek katlı evlerinde kendisini güvende hissetmediği için yeni konut arıyor ancak yüksek rakamlar nedeniyle ulaşamıyor. Artan evlilik ve boşanma rakamları da konuta ihtiyacı artırıyor. Ancak halk barınma ihtiyacını uygun rakamlarla karşılayamadığından talep olsa da bu talebine yanıt bulamıyor. Bu durum da belirttiğimiz üzere önümüzdeki süreçte sosyal konuta talebin artacağını gösteriyor” dedi. 

Seçer: “Sosyal konut yapıp kiraya verip halkı biraz rahatlatalım istiyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise sözlerine nazım imar planlarına yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek başladı. Kentte artık arsa sorununun aşıldığını belirten Seçer şunları söyledi:

“Kentimizde konut sorunu yok. Lüks konut, orta ve orta üstü çok sayıda ev var. Mersin’deki sorun yeterli sosyal konut bulunmaması. Önümüzdeki süreçte yeniden göreve gelmem halinde hedefimiz sosyal konut üreterek bunları kiraya vermek. Yerel yönetimler sadece konut yapıp satmaz. Kiraya da verebilir. Konutları kiraya vererek halkı rahatlatmak istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz.”

Ardından konut sektöründe yaşanan sıkıntılara değinen Seçer, “Mevcut durumdaki fiyat artışlarının suni olduğunu düşünüyorum. Aynı yeri bir kişi 10 birime satıyorsa diğeri 30 birime satıyor. Sorunun çözümü için sektörde yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.