Başkan Sarı “Ahilik insan odaklı ticaret ahlakının özüdür”

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, bir meslek örgütlenmesinin ötesinde insanı ticari ve ahlaki yönde de eğiterek toplumun sosyal ve ekonomik hayatına büyük etkisi olan Ahiliğin kamuoyuna tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasının büyük

Güncel Yayın: 18 Eylül 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 18.09.2023 16:22:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı,  bir meslek örgütlenmesinin ötesinde insanı ticari ve ahlaki yönde de eğiterek toplumun sosyal ve ekonomik hayatına büyük etkisi olan Ahiliğin kamuoyuna tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Mersin Valiliği himayesinde bu yıl 30.  Kutlanacak olan Ahilik Kültürü Haftasıyla ilgili açıklama yapan Başkan Sarı, Ahiliğin insan odaklı ticaret ahlakının özü olduğunu söyledi. Sarı; insanı ele alan ve insan olarak yetiştiren Ahiliğin geçmişinin 13. Yüzyıla kadar dayandığını, bu geleneğin devlete çok büyük katkılar sunmuş bir kurum olduğunu dile getirerek “Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuş; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir” dedi.

Konuşmasının devamında Ahilik kurumunun bugün modern çağda kurulan bir çok kurum ve kuruluşun temeli ve özü olduğunu kaydeden Sarı, “Toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasının temel taşı olan ahilik aslında kardeşlik, sevgi, saygı, çalışma ve dayanışma demektir. Belirli meslek ilkeleri doğrultusunda yetişmesi önemli olan Esnaf ve Sanatkarımızın emeğini ve sermayesini ortaya koyarak hem kazanç elde etmek hem de yanında çalışan işçisinin alın terinin karşılığını vererek toplumsal dayanışmaya ve barışa destek olmak gibi görevleri vardır. Ahiliğin temelinde sevgi, saygı, kardeşlik, doğru çalışma, helal lokma, esnafın birbirini desteklemesi, yardımlaşması ve dayanışması yatar. Bunlar aynı zamanda toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasına da vesile olur. Emeğini ve sermayesini ortaya koyarak çaba gösteren esnafın kazancı kutsaldır. Sahip olduğumuz bu zenginliği anlayarak gelecek kuşaklara aktarabilmesi adına çalışmalarımız sürecektir” dedi.

Başkan Sarı açıklamasını şöyle sürdürdü : “Ahilik insan odaklı, insanı sadece ticari anlamda değil, ahlaki ve dini yönde de eğiten köklü bir kültürdür. Bunları yaparken ticari ahlakı da esas almaktadır. Biz o kültürü yaşatmak amacıyla mücadele ediyoruz. Bugün bile baktığımızda Cumhuriyet döneminin  TSE, Paten enstitüsü, Ticaret Müdürlüğü, kooperatifler, odalar gibi bir çok kurumunun temelini Ahilik oluşturmaktadır. Hatta Almanya’nın mesleki eğitim sisteminin temelini bile Ahilik oluşturmaktadır. Bu anlamda bu kadar köklü ve bizim geçmişimizde iz bırakan ahiliği kamuoyuna tanıtabilmek bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek adına mücadele ediyoruz. O dönemin kurallarını bugüne elbette getiremeyiz belki ama en azından insan odaklı ticaret ahlakını günümüze aktarabilmek bile bizler için büyük önem taşımaktadır”.

Daha sonra hafta ile bilgi paylaşımında bulunan Başkan Sarı “ Bu yıl 30 . Kutlanacak Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Tertip komitesi olarak 19 Eylül Salı günü saat 16.00 ‘da Mersin Valisi Sayın Ali Hamza Pehlivan; saat 16.45 te ise Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ziyaret edilecektir.  Ana kutlama proğramı ise 20 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Toroslar Cumhuriyet Alanında saat 09.00 da Atatürk Anıtına çelenk sunulması sonrası kutlamalar Toroslar Yunus Emre Kültür Merkezinde devam edecek.  Buradaki kutlamalar  saat 10.00 da  saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayıp, protokol konuşmaları ile devam edecek. Temsili şed kuşatma töreninin ardından halk oyunları gösterisi yapılacak.. Yılın İl Ahisi, il kalfası ve il çırağı ödüllerinin verilmesi sonrası mesleğinde yarım asırı geride bırakan esnaf sanatkarlara plaket verilecek. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleği icra eden esnaf sanatkarlara plaket verilmesinin ardından kutlamalar geleneksel Ahilik Pilavı ikramı ile son bulacak. Tüm Mersinlileri ve basın mensupları arkadaşlarımızı kutlamalarımıza tekrar davet ediyoruz” .

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.