KOCAMAZ: “ İKTİDAR TÜRKİYE’Yİ 22 YILDA AÇLIK, SEFALET VE GEÇİM SIKINTISI İLE BOĞUŞMAYA GETİRMİŞTİR"

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 2024 yılı bütçesinin denk bütçe olmadığını, iktidarın bugüne kadar 21 bütçe hazırladığını, hiçbirinde denk bütçe oluşturulamadığını öne sürdü.

Yayın: 25 Aralık 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 25.12.2023 10:45:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 11 dk.
Google News

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 2024 yılı bütçesinin denk bütçe olmadığını, iktidarın bugüne kadar 21 bütçe hazırladığını, hiçbirinde denk bütçe oluşturulamadığını öne sürdü. Konuşmasında hükümete yüklenen Milletvekili Kocamaz, iktidarın Türkiye’yi 22 yılda açlık, sefalet ve geçim sıkıntısı ile boğuşma noktasına getirdiğine vurgu yaptı.

TBMM Genel Kurulu'nda 11 Aralık'ta başlayan bütçe görüşmeleri tamamlandı. Bütçe görüşmeleri 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi Genel Kurulda oylanacak. Bütçe Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girecek.

Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında Irak'ın kuzeyinde Pençe kilit harekâtında şehit olan 12 kahraman askerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileyen Milletvekili Kocamaz, ”Öfkemiz acımız kadar büyüktür. Terör örgütü canilerini ve terör destekçilerini lanetliyorum" dedi.

“2024 YILI BÜTÇESİ DENK BÜTÇE DEĞİL”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin 3. maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldı. Kocamaz, 2024 yılı bütçesinin denk bütçe olmadığını, iktidarın bugüne kadar 21 bütçe hazırladığını, hiçbirinde denk bütçe oluşturulamadığını söyledi.

Milletvekili Kocamaz, 2022 yılının ekonominin kötü yönetilmesi sebebiyle çok zor geçtiğini, Milletin 2023 yılı için umutlandığını, fakat her alanda devam eden kötü gidişat nedeniyle bu yılın daha da zor geçtiğini dile getirdi.

Kocamaz, “2023 yılı da 2022 yılı gibi arkasında çok sayıda kepenk kapatan esnaf, iflas eden işletme, ürettiği ürünü değerinde satamayan çiftçi, geçinemeyen, kirasını ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaş bırakmıştır” dedi.

“ HÜKÜMET, DEVLETİN GELİR VE GİDER KALEMLERİNİ YÖNETEMEZ, İŞLETEMEZ VE İDARE EDEMEZ BİR NOKTAYA GELMİŞTİR ”

“Hükümet, devletin gelir ve gider kalemlerini yönetemez, işletemez ve idare edemez bir noktaya gelmiştir” şeklinde konuşan Burhanettin Kocamaz, 2024 yılı bütçesinde işçi, memur, emekli, asgari ücretli ve esnaf kesiminin unutulduğunu, Bütçeden yalnızca Hazine garantili köprülere, otobanlara, havalimanlarına, şehir hastanelerine ve faize kaynak ayrıldığını ileri sürdü.

Kocamaz, “Hükümet, 2022 yılının ilk 6 aylık dönemini bile tamamlamadan ek bütçe talebinde bulunmuş, o dönemde yapılan bütçe, daha kanunlaşmadan artan enflasyon ve kur karşısında yok olup gitmişti. 2022 yılında 1 trilyon 750 milyar 957 milyonluk bütçe, hükümetin israf düzeni kur korumalı mevduat ve hazine garantili yatırımlarına yetmemiş, 2022 yılının ilk 6 aylık dönemini bile tamamlamadan tüketilmiştir” diye konuştu.

“TÜRKİYE, PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI VE TEK ADAM REJİMİNİN ELİNDE PERİŞAN BİR HALE DÖNÜŞMÜŞ, VATANDAŞLAR YİYECEK EKMEĞE MUHTAÇ HALE GELMİŞTİR”

Konuşmasında “Partili Cumhurbaşkanlığı” ve “tek adam” rejimi üzerinden hükümete yüklenen İYİ Partili Kocamaz, rejiminin üzerinden tam 5 yıl geçtiğini, sistemin sancılarının ise hala bitmediğini vurguladı.

Kocamaz, “Seçim öncesi İYİ Parti olarak her platformda ve her ortamda bu aziz milletimiz ve ülkemizin geleceği açısından “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin” hayırlı olacağını savunduk, bugün Türkiye’nin getirilmiş olduğu noktada, bizim ne kadar haklı olduğumuz açık seçik ortaya çıkmıştır. Parlamenter sistemden uzaklaşan Türkiye, partili Cumhurbaşkanlığı ve tek adam rejiminin elinde perişan bir hale dönüşmüş, vatandaşlar yiyecek ekmeğe muhtaç hale gelmiştir” dedi.

“ MİLLETİMİZİN SABRI KALMAMIŞ, SABIR TAŞI ÇATLAMIŞTIR ”

Bütçenin bütününde geleceğe dönük bir yatırım programı görmediklerini dile getiren Kocamaz, "24 Haziran 2018 seçimleri öncesi ‘Bu kardeşinize yetkiyi verin, bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı aradan geçen 5 yılık süreye rağmen milletimizden sürekli ‘biraz daha sabır’ diler hale gelmiştir. Ama milletimizin sabrı kalmamış, sabır taşı çatlamıştır" diye konuştu.

Ekonomide dünyada eşi ve benzeri olmayan bir ekonomik model denenmiş ve bu modelle adeta akıntıya karşı kürek çekildiğini öne süren Milletvekili Kocamaz, ülkede denenen bu ekonomik modelin vatandaşları fakirleştirdiğini, yüksek enflasyon ve kur artışına sebep olduğunu, Merkez Bankası’nın kötü günler için saklamış olduğu ihtiyat akçelerinin dahi harcandığını ileri sürdü.

“EKONOMİK DENGELER TAMAMEN BOZULMUŞTUR”

Konuşmasında bu bütçede büyük ekonomik sıkıntılar yaşayan milletin sorunlarına çare olacak reçeteler görmediklerini belirten Kocamaz, vatandaşların yüksek enflasyon karşısında çaresizlik içinde olduğunu, ekonomik dengelerin tamamen bozulduğunu ifade etti.

Kocamaz ,“Orta direk denen bir kesim kalmamış, gelir adaletsizliği artmış, bir avuç azınlığın dışında toplumun büyük kesimleri fakirleşmiş, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkûm edilmiş, açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı da 45 bin 686 TL’ye yükselmiştir” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETİ ‘3Y’ İLE MÜCADELE VAADİ YERİNİ YALANLARA DEVRETMİŞ ”

Her konuşmasında yaşanan sorunlar ve kötüye giden ekonomiyi ve özellikle bu iktidar döneminde vatandaşların sosyal yardıma muhtaç hale geldiğini vurgulayan Burhanettin Kocamaz, Türkiye’de yoksul sayısının her geçen gün arttığını, Hükümetin “3Y” ile mücadele vaadi yerini yalanlara devrettiğini dile getirdi.

Kocamaz, “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilen 2018 yılında 3 milyon 494 bin 932 olan sosyal yardım alan hane sayısı 2022 yılında 4 milyon 419 bin 286 haneye yükselmiştir. Ayrıca aynı yıl içinde şartlı eğitim ve sağlık yardımları kapsamında 3 milyon 279 bin 253 kişiye yardımda bulunulmuştur” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE EKONOMİSİ, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ARASINDA EN ÇOK GERİLEYEN ÜLKE OLMUŞTUR”

Ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşların bankalara olan borçlarının da arttığını hatırlatan İYİ Parti Mersin Milletvekili Kocamaz, Türkiye ekonomisinin 22 yılda bir ilerleme kaydedemediğini, gelişmekte olan ülkeler arasında en çok gerileyen ülke olduğunu belirtti.

Kocamaz, ”Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına olan toplam borç 2 trilyon 208 milyar 668 milyon liraya yani neredeyse Türkiye bütçesine ulaşmıştır. Tüketici kredilerindeki toplam borç 1 trilyon 401 milyar lirayı aşarken, ihtiyaç kredisi borcu da 877 milyar 273 milyon liraya yükselmiştir. Türkiye’nin dünya ekonomisinden almış olduğu pay 1980 yılında yüzde 0,86 iken bu pay 0,84’e gerilemiştir. Türkiye ekonomisi bu konuda 22 yılda maalesef bir ilerleme kaydedememiş, gelişmekte olan ülkeler arasında en çok gerileyen ülke olmuştur” dedi.

“HÜKÜMETİN 2023 YILI HEDEFLERİ TUTMADI”

Milletvekili Kocamaz, Ayrıca hükümetin 2023 yılı hedeflerinin tutmadığını, bu nedenle 2024-2026 Orta Vadeli Program’da da revizyona gittiğini belirtti.

Kocamaz, 2023 yılında hedeflenen milli gelir 2 milyar 383 milyon dolardan 1 milyar 67 milyon dolara, kişi başı milli gelirdeki 28 bin 918 TL olan hedefi 12 bin 415 TL’ye, 500 milyar dolar olan ihracat hedefi 255 milyar dolara ayrıca yüzde 4,6 olan işsizlik hedefi yüzde 10,1’e ve yüzde 5 olarak hedeflenen enflasyon da yüzde 5’den yüzde 65’e revize edilmiştir. Böylece, 2023 yılı hedefimiz olan Almanya, gerçekte Zimbabve ve Gana’ya dönüşmüştür” şeklinde konuştu.

“AKARYAKIT ZAMLARI BÜTÜN ÜRÜNLERİN VE HİZMETLERİN FİYATINI DA ARTIRMIŞTIR”

“Enflasyon ve kur artışları milletimizi canından bezdirmiş, ülkeyi iyice fakirleştirmiş, her gün piyasada iğneden ipliğe zam yapılmaya başlanmıştır” şeklinde konuşan Kocamaz, akaryakıt fiyatlarının üreticiler için en büyük girdilerden birisi haline geldiğini söyledi.

Kocamaz, “Seçim öncesi 18,63 TL olan motorinin litre fiyatı 37,78 TL’ye 19,81 TL olan benzinin fiyatı da 35,18 TL’ye yükselmiştir. Kasım ayı enflasyon oranı TÜİK’e göre yüzde 61,98, İTO’ya göre 73,09 ve ENAG’a göre 126,8 olarak gerçekleşmiş, 14-28 Mayıs 2023 seçimleri öncesi 19,60 TL olan dolar 29,15 TL’ye çıkmıştır” dedi.

“ YÜKSEK ENFLASYON KONUSUNDA TÜRKİYE, BUGÜN AVRUPA ŞAMPİYONU ”

Yüksek enflasyon konusunda Türkiye’nin, bugün Avrupa şampiyonu olduğunu söyleyerek konuşmasına devam eden Kocamaz, enflasyonda Türkiye’nin, Avrupa’da birinci sırada yer alırken, dünyada da ilk 10 ülke arasında olduğunu, yüksek enflasyon konusunda Türkiye’nin Lübnan, Suriye, Arjantin, Zimbabve, Sudan ve Gana gibi ülkelerle birlikte anılmaya başladığını ifade etti.

Türk lirasının da büyük bir değer kaybına uğradığını belirten Kocamaz, iktidarın Türkiye’yi 22 yılda açlık, sefalet ve geçim sıkıntısı ile boğuşma noktasına getirdiğini söyledi. Kocamaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“200 TL’lik banknotların tedavüle girdiği 2009 yılında 200 TL ile 125 dolar alınabilirken, bugün yalnızca 6,8 dolar alınabilmektedir. Enflasyon ve kur artışı en büyük banknotumuz olan 200 TL’yi adeta eritmiş, tüketmiştir. Bir Bulgar Levası 16,25 TL, bir Gürcistan Larisi 10,85 TL olmuştur. Türk Lirası, Bulgaristan Levası ve Gürcistan Larisi karşısında değer kaybedince Bulgarlar Edirne’ye, Gürcüler de Artvin’e alışveriş için akın etmiş, Türk malları komşu ülke vatandaşları için kelepir hale dönüşmüştür. Bu ülkeler son yıllarda Türkiye’de market alışverişinin yanı sıra emlak almaya da başlamış, Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve yüksek enflasyon sonrası Türkiye yabancılar için ‘cennete’, Aziz Milletimiz için ise ‘cehenneme’ dönüşmüş, bu iktidar Türkiye’yi 22 yılda açlık, sefalet ve geçim sıkıntısı ile boğuşma noktasına getirmiştir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.