BÜYÜKŞEHİR’DEN SİVRİSİNEKLE MÜCADELEDE ETKİLİ YÖNTEM

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında sivrisinekle mücadele için başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti.

Güncel Yayın: 22 Eylül 2023 - Cuma - Güncelleme: 22.09.2023 13:37:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında sivrisinekle mücadele için başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti. Bin havuzla başlayan proje genişleyerek, 10 bin havuza ulaştı. Havuzlara bırakılan binlerce lepistes balığı larvaları yiyerek sivrisineklerin üremesinin önüne geçerken, biyosidal ürün kullanımı da sıfıra indiriliyor. Lepistes balığı projesinden önce 5 ayda kullanılan 15 bin kilogram biyosidal ürün kullanılmamış oluyor. Böylece hem çevre korunuyor, hem de sivrisinekle mücadele için harcanan ilaç parası Büyükşehir’in kasasında kalıyor. Proje kapsamında alınan geri dönüşlerde, projenin yüzde 80 oranında başarılı olduğu görüldü.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 3 yıl önce sivrisinekle doğal mücadele kapsamında başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti. Bin havuzla başlayan proje ilerleyerek, 10 bin havuza ulaştı. Havuzlara bırakılan binlerce lepistes balığı, sivrisinek larvalarını yiyor. Lepistes balığı projesinden önce 5 ayda kullanılan 15 bin kilogram biyosidal ürün kullanılmamış oluyor.

Böylece hem çevre korunuyor, hem de sivrisinekle mücadele için harcanan ilaç parası Büyükşehir’in kasasında kalıyor. Proje kapsamında alınan geri dönüşlerde, projenin yüzde 80 oranında başarılı olduğu görüldü.

Lepistesler larvaları yiyor, ilaç parası Büyükşehir’in kasasında kalıyor

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne bağlı uzman akademisyenlerden görüş alınarak geliştirilen projeyle, Mersin’de tarımsal amaçla kullanılan sulama göletlerine lepistes balıkları bırakılıyor. Balıklar, havuzlardaki sivrisinek larvalarını yiyerek yok olmasını sağlıyor ve sivrisineğin üremesinin önüne geçiyor. Hiçbir kimyasal kullanılmadan sivrisinek üremesinin önüne geçen uygulama sayesinde, ilaçlara harcanan para da Büyükşehir’in kasasında kalıyor.  

Ünal: “Ekosisteme zarar vermeyen ve halk sağlığını düşünen bir proje”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak, sivrisinekle mücadele kapsamında bugüne kadar yaklaşık 40 bin gölete 15-20 günlük periyotlarla ilaçlama yaptıklarını belirtti. Lepistes balığı projesinin ana hedeflerini de paylaşan Ünal, “Proje ekosistemi bozmadan, biyolojik mücadele ve maliyetleri düşürerek, en önemlisi de halk sağlığını düşünerek hayata geçirildi. Amacımızın özellikle sıtmanın kontrol edilmesi ve sivrisinek aracılığıyla bulaşan hastalıkların önlenmesi olduğu düşünülürse, hedefe uygun adımlarla gitmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“Projede yüzde 80 oranında başarı sağladık”

Mersin’de tarımsal amaçla kullanılan yaklaşık 48 bin adet sulama göleti bulunduğunu kaydederek, bu göletlerin sayısının her geçen gün daha da arttığını sözlerine ekleyen Ünal, “Sivrisineklerin durgun sularda üremelerinin çok fazla olmasından dolayı, biz de bu projeye başladık. Elde edilen bulgulara bakarak, bu projenin yüzde 80 oranında başarı sağladığını görüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 10 bin sulama göletine lepistes balıkları bıraktık. Bu sayıyı artırmak adına da, düzenli olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.