BAŞKAN SEÇER, ÇOCUK MECLİSİ’NİN AÇILIŞ TÖRENİ’NE KATILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir’in Cumhuriyet’in 100. Yılında hayata geçirdiği Çocuk Meclisi’nin Açılış ve Mazbata Töreni’ne katıldı.

Güncel Yayın: 11 Kasım 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 11.11.2023 18:51:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  Büyükşehir’in Cumhuriyet’in 100. Yılında hayata geçirdiği Çocuk Meclisi’nin Açılış ve Mazbata Töreni’ne katıldı.

Seçer, Çocuk Meclisi’nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu proje Kadın ve Aile dairemizin en önemli projelerinden birisi. Demokrasiden, halk iradesinden öte bir şey yok” dedi.

Meclis üyelerine başarılı çalışmalar dileyen Seçer, Çocuk Meclisi’nin alacağı kararların kendileri için tavsiye niteliğinde olduğunu ve dikkate alacaklarını belirtti. 13 ilçeden çocuğun Meclis’te yer aldığını belirten Seçer, “Burada sizlerin görevi; bölgenizdeki sorunları ve talepleri alıp Meclis’te dile getirmek, bunun eyleme dönüştürülmesini sağlamak” diye konuştu.

Büyükşehir’in çocuklara yönelik proje ve hizmetlerini anlatan Seçer, özellikle eğitimde fırsat eşitliğini öncelediklerini vurgulayarak, “Sadece merkezde değil, bütün ilçelerde sizin daha iyi bir eğitim almanız için, sizin daha donanımlı bir birey olarak yetişmelerinizi sağlayabilmemiz için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Yapılan oylama sonucu Anamur ilçesinden seçimlere katılan Meriç Yeşilçayır, Çocuk Meclisi Başkanı seçildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Cumhuriyet’in 100. Yılında hayata geçirilen Çocuk Meclisi’nin Açılış ve Mazbata Töreni’ne katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen programa; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile çocuklar ve aileleri katıldı.

Cumhuriyet’in 100. yılı etkinliklerine öncü olan Büyükşehir, hayata geçirdiği Çocuk Meclisi’yle de çocukların kentte söz sahibi olabilmesine öncülük etti. Törende meclis üyesi olarak yerlerini alan çocuklar, yaşadıkları yerlere dair istek ve taleplerini Başkan Seçer’e iletti.

Başkan Seçer: “Çocuk Meclisi en önemli projelerimizden birisi”

Çocuklara kürsüden resmi başlangıç konuşmasını gerçekleştiren Başkan Seçer, Çocuk Meclisi’nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu proje Kadın ve Aile dairemizin en önemli projelerinden birisi. Demokrasiden, halk iradesinden öte bir şey yok. Demokrasi; halkın iradesini, meclise ya da parlamentoya yansıtan bir araç. Ulusal egemenliğin en önemli iki ögesi seçimler ve seçimlerle oluşan parlamentodur. Parlamento demek; halkın düşüncesi, iradesi, temsiliyeti, halkın ta kendisi. O nedenle en önemli projelerimizden. Kadınlar, çocuklar ve aileler için beş yıllık süre zarfında çok değerli projeler yaptılar ama bunun ötesi yok. Bu çok değerli ve önemli” ifadelerini kullandı.

Seçer, Çocuk Meclisi’ne dair bilgiler vererek, Eğitim, Kültür-Sanat, Çevre ve İklim, Eşitlik, Spor ve Sağlık, Basın Yayın, Çocuk Hakları ile Bilim ve Teknoloji Komisyonu’nun Çocuk Meclisi’nde yer aldığını;  başkan, başkan vekilleri, katip üyeleri ve yedek katip üyelerinin seçileceğini kaydetti.

“Bölgenizdeki sorunları, eksikleri ve talepleri Meclis’te dile getireceksiniz”

13 ilçeden çocuğun Meclis’te yer aldığını belirten Seçer, “Anamur’dan Tarsus’a, Çamlıyayla’dan Mut’a kadar herkes kendi ilçelerinden seçilip buraya geliyor. Tıpkı belediye meclisinde olduğu gibi. Burada sizlerin görevi; bölgenizdeki sorunları, eksikleri, talepleri alıp Meclis’te dile getirmek, bunun eyleme dönüştürülmesini sağlamak” diye konuştu.

“Hakimiyet kayıtsız şartsız sizin olacaksa demokrasi kaçınılmaz”

Seçer, örneklerle çocukların ilçelerindeki sorunları nasıl Meclis’e taşıyabileceklerini anlatarak, “Demokrasi demek çağdaşlık demek, demokrasi demek sizlerin özgür olması demek, demokrasi demek halkın mutlu olması demek. Demokrasi demek sizlerin, halkın en basit tanımıyla kendi kendinizi yönetmesi demek. Yoksa egemenlik Meclis’te olmazsa nerede olur? Saraylarda olur. O zaman hakimiyet kayıtsız şartsız sizin olacaksa demokrasi kaçınılmaz” dedi.

10 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü andıklarını söyleyen Seçer, Atatürk’ün, kurduğu Meclis’in, dini bayramların ve çocuklara, gençlere ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına armağan edilen milli bayramların önemine değindi. Toplumların geçmişlerini bilmesi ve sahip çıkması gerektiğini kaydeden Seçer, “Geçmişimizi bilemezsek, unutursak, geleceğimizi kurgulayamayız” diye konuştu.

“Sizin önerilerinizi tavsiye kararı olarak alacağız”

Meclis üyelerine başarılı çalışmalar dileyen Seçer, geçici oluşturulan Başkanlık Divanı’na bazı tavsiyelerde bulundu. Seçer, “Bundan sonra iki ayda bir meclis toplanacak. Burada görüşmeler olacak. Siz bazı kararlar alacaksınız. Çünkü Meclis üyeleriniz; bölgelerindeki sorunları talepleri sizlere aktaracak. Sizin alacağınız kararları Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak biz tavsiye kararı alalım. Tavsiye kararı ne demek? Biz şunu söyleyeceğiz; ‘çocuklarımız bize şunu öneriyor: her ilçede mutlaka spor tesisleri istiyoruz’. Bu bir öneridir. Biz bunları tavsiye kararı olarak alacağız” dedi. Çocuklardan; zeka kulüpleri, sanatsal faaliyetlerin yapılabileceği merkezler, fen lisesi ve üniversite,  eğitimde fırsat eşitliği gibi önerilerin gelmesi üzerine Seçer, “Eğitimde fırsat eşitliği yaratın diyorsunuz. Biz de onun için 13 ilçemizde LGS ve üniversiteye hazırlık merkezleri oluşturduk ki, Mut’taki çocuğumuz da Gülnar’daki çocuğumuz da Tarsus’ta, Merkezdeki çocuğumuzda eğitimde fırsat eşitliği anlamında varsıl ya da yoksul fark etmeden bu hakka sahip olsun” ifadelerini kullandı.

“Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne mutlaka gidin”

Seçer, çocukları yeni açtıkları Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne davet ederek, “Mercan’ın planetaryumu Türkiye’nin en büyük planetaryumu. Koltuklara uzanacaksınız, yukarıdan, uzayı size görüntü olarak verecekler ya da bir hücrenin içine gireceksiniz. Oradaki hayatı göreceksiniz. Bunlar sizlere çok büyük deneyimler kazandıracak. Ya da uzay teleskobundan uzayı izleyeceksiniz. Deney yapabileceksiniz. Bilim stantlarında atölyelerde çalışma imkanlarınız olacak” diye konuştu.

“İlk tavsiye kararı olan çocuk merkezine 1 ay içinde başlıyoruz”

Çocuk Meclisi seçimi için çocuklardan gelen talep videolarını izlediğini söyleyen Seçer, “Dikkatimi şu çekti: çocuk kafeleri ve çocuk merkezleri. İçinde bazı çalışmalar yapabileceğiniz çocuk merkezleri. Satranç öğrenebilirsiniz ya da oyun oynayabilirsiniz. Bu çok yoğun bir talep. Bu konuda ilk çocuk merkezimizi az önce karar verdik; bir ay içerisinde şimdilik çocuk merkezinden başlıyoruz. Bakın ilk tavsiye kararınıza Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak uyduk. Sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Seçer, önümüzdeki hafta açılacak su sporları merkezi, Büyükşehir’in Okuma Salonları ve birçok proje ve merkezden çocukların faydalanmasını isteyerek, “Çocuklarımız sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunsun. Hem sanat hem kültür hem de spor faaliyetlerinden Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yararlanabilirsiniz. Çocuklarınızı enstrüman kurslarına gönderebilirsiniz. Her disiplinde, altyapıda çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Futbolda, basketbolda bizlerden yararlanabilirsiniz”  ifadelerini kullandı.

Seçer’den eğitimde fırsat eşitliği vurgusu

Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara yönelik atölyelerinden ve merkezlerden de bahsederek, Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nden Marina girişindeki Trafik Park’a ve Silifke Gazi Çiftliği’nde yer alan çocuklara yönelik atölyelere kadar bilgiler verdi. Seçer, çocukları ve ailelerini bu merkezleri ziyaret etmelerini tavsiye ederken, hoşça vakit geçirmeye davet etti. ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ni öncelediklerini de belirten Seçer, “Zaten çabalarımız da bu yönde. Sadece merkezde değil, bütün ilçelerde sizlerin talepleri doğrultusunda, bizlerin çalışmaları, projeleri doğrultusunda sizin daha iyi bir eğitim almanız için, sizin daha donanımlı bir birey olarak yetişmelerinizi sağlayabilmemiz için çalışmalarımızın daha yoğunlaşarak gitmesi lazım. Bu bizim görevimiz” dedi.

“Engelleri hayatımızdan kaldıralım”

Bir Meclis üyesinden gelen özel gereksinimli bireylerin negatif ve pozitif ayrımcılığa tabi tutulmadan bu çalışmalara dahil olabilmesi yönündeki önerisine yanıt veren Seçer, “Engelleri hayatımızdan kaldıralım. Sizlerin Meclis üyeleri, bizlerin de idare olarak hepimizin görevi. Bir görev yerine getiriyoruz, bu görevi de yerine getirirken, bu hizmetleri yaparken bu kaynakları annelerinizin babalarınızın çalışarak bize ödediği vergilerden, alınan paralardan ve kaynaklardan size hizmet olarak aktarıyorum. Bu görevler çok kutsal görevlerdir. Sorumluluğu insanın sırtını ağrıtacak kadar ağır görevlerdir. Bunun altını çizmek istiyorum. Küçük yaşta bunu belleklerinize kazımanın yararlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Seçer kapanışta son olarak “Görev yapacağınız dönemde başarılı çalışmalar diliyorum. Hepinizi çok seviyorum” ifadelerini kullandı.

Dokucu: “Hep birlikte mükemmel işler çıkaracağız”

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, daire olarak hayata geçirmek istedikleri ilk projelerinden birisinin Çocuk Meclisi olduğunu ifade ederek, “Çocuk Meclisi hayata geçtiği için çok heyecanlı ve mutluyum. Dairemiz çok güzel şeyler yaptı ama bu çalışmanın en mükemmeli olacağına eminim. Çok güzel şeyler çıkacak. Sizler konuştukça ne kadar güzel bir yarınlara sahip olduğumuzu, ne kadar güzel şeyler yapacağınızı fark ediyoruz.  Sizin pozitifliğiniz, birbirinize yakınlığınız, hoşgörülü oluşunuz bizi ayrıca çok motive ediyor. Burada olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz. Hep birlikte mükemmel işler çıkaracağız. Size çok güveniyoruz” dedi. Dokucu, Çocuk Meclisi’nin kurulmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından temsili mazbata töreni gerçekleştirildi. Başkan Seçer, başkanlık seçimi öncesi temsili seçilen başkan ve katip üyelerine mazbatalarını verdi. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Öte yandan yapılan oylama sonucu Anamur ilçesinden seçimlere katılan Meriç Yeşilçayır, Çocuk Meclisi Başkanı seçildi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.