“EDEBİYATIMIZDA RADYOLAR” KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Aratos Dergisi edebiyatımız serisi kapsamında yeni bir kitap daha yayınlandı. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Edebiyatımızda Radyolar” başlığını taşıyor.

Kültür Yayın: 22 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 22.02.2024 10:32:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News
Aratos Dergisi edebiyatımız serisi kapsamında yeni bir kitap daha yayınlandı. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Edebiyatımızda Radyolar” başlığını taşıyor.
 
Edinilen bilgiye göre, “Edebiyatımızda Radyolar” kitabı şiir, öykü ve romanlarda, şarkı, türkü radyo ile ilgili metinlerin derlenmiş bir çalışma olarak yayınlandı.
 
 Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, “Edebiyatımızda Radyolar”  kitabına yazdığı “Biz radyonun son çocuklarıyız” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Radyonun ülkemizde yaygın anlamda yaşamımıza girmesi 1950’li yıllara rastlar. Bu tarihten sonra üretimi artan radyo böylece dünyanın en hızlı ve yaygın kitle iletişim aracı oldu.
 
Evlere ve işyerlerine giren radyo aracılığıyla dünyanın her bir köşesindeki gelişmelerden haberdar oldular. Acı haber de sevinçli haber de, radyo ile ulaştı insanlara. Hani deyim yerindeyse radyoyla yatıp radyoyla kalkılan bir süreç yaşandı. O yıllar ve sonraki yıllarda gerek ülkemizdeki gerekse dünyadaki ekonomik, toplumsal ve siyasal gelişmeler daha hızlı değişiyordu.
 
Aynı şekilde futbol karşılaşmaları, olimpiyatlar gibi spor müsabakaları ile çeşitli kültür etkinlikleri de radyolardan takip edilir olmuştu. TRT’de Arkası Yarın, Radyo Tiyatrosu gibi sanat ve edebiyat yanı olan programlar radyo dinleyicilerinin önem verip takip ettiği yayınlardı.
 
Aratos dergisi olarak 2006 yılında derginin ekinde ayrı basım kitaplar yayınlarken bir de edebiyatımız serisi oluşturduk.
 
Kimi gündelik yaşamımızda yer tutan, kimi artık nostaljiye dönüşmüş nesneler, araçlar ve yapıların edebiyat içindeki yeri ve anlamları üzerine bir derleme olarak düşünüldü.
 
Böylece söz konusu unsurların şiir, öykü, roman gibi edebi metinler ile şarkı-türkü, manilerde nasıl yer bulduklarını okurla paylaşmak ve okuru bu tadımlık metinlerden kitaba yönelmesini sağlamaktır.
 
 Edebiyatımızda Radyolar” kitabında, Roman, öykü ve şiir başta olmak üzere, edebiyatımızda tren konulu metinler derlenerek bir araya getirildi. Kitapta, edebi metinleriyle yer alan isimler şunlar; Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Kemal’, Can Yücel, Bekir Yıldız’, Naim Tirali ve Necatı Cumalı.
 
Sadece edebiyat değil manilerde, türkülerde ve yine edebiyattan sinemaya uyarlanan eserler de afişleriyle yer alıyor.
 
2009 yılında yayınlanan başlayan seride, ‘Edebiyatımızda Radyolar’, ‘Edebiyatta Tarsus’, ‘Edebiyatımızda Bisiklet’, “Edebiyatımızda Köprüler”, “Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” çalışmasından sonra şimdi de “Edebiyatımızda Radyolar” kitabını yayınladık ve okurlarımıza sunuyoruz” diye konuştu.
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.