“YAPAY ZEKADA ANADOLU BULUŞMALARI MERSİN” YOĞUN KATILIM İLE DÜZENLENDİ

Mersin Valiliği, Nişantaşı Eğitim Vakfı ve AIPA (Yapay Zeka Politikaları Derneği) işbirliğiyle ‘Yapay Zekada Anadolu Buluşmaları: Mersin’ yoğun katılımla düzenlendi.

Güncel Yayın: 27 Aralık 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 27.12.2023 13:51:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

Mersin Valiliği, Nişantaşı Eğitim Vakfı ve AIPA (Yapay Zeka Politikaları Derneği) işbirliğiyle ‘Yapay Zekada Anadolu Buluşmaları: Mersin’ yoğun katılımla düzenlendi. ‘Ekonomik Kalkınmanın İtici Gücü Yapay Zeka’ ana temasıyla düzenlenen etkinlikte yapay zekanın tarım sektörüne olumlu yansımaları da ele alındı.

Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı ve Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal ülkemizde son çeyrek yüzyılda tarımda yapay zeka ile ilgili çalışmaların hız kazandığını belirterek “Gelişen teknolojiyi Mersin’de toprağa, üreticiye ve sektör temsilcilerine fayda sağlayabilecek şekilde kullanmak gerekiyor. Yapay zekanın tarımdaki yerini etkinlikte uzmanlarımızdan dinledik. Tarım paydaşları yüksek teknoloji olarak adlandırdığımız dijital tarımı uzun süredir kullanıyor. Hayatımıza dahil olan yapay zekanın tarıma entegresi sayesinde hem toprak işlem performansı artıyor hem de zamandan tasarruf edilebiliyor.” şeklinde konuştu.

Sağlık sektöründen tarıma, savunma sanayinden ticarete birçok sektörde yapay zeka kullanımı yaygınlaşıyor. İş dünyasına ve ekonomiye pozitif katkılarının görüldüğü yapay zeka, özellikle tarım sektöründe de kolaylıklar sağlıyor. Mersin Valiliği ev sahipliğinde Nişantaşı Eğitim Vakfı ve AIPA (Yapay Zeka Politikaları Derneği) tarafından özel bir otelde ‘Yapay Zekada Anadolu Buluşmaları: Mersin’ programı düzenlendi. Ana temasının ‘Ekonomik Kalkınmanın İtici Gücü Yapay Zeka’ olan etkinlik, ‘Her Yönüyle Yapay Zeka’ ve ‘Tarım ve Yapay Zeka’ başlıklarıyla iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.

Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı ve MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal Mersin’in tarım alanında ülke ekonomisine önemli katkılar sunan bir kent olduğunu hatırlatarak “Geçtiğimiz aylarda Mersin Tarım Çalıştayı düzenlemiştik ve orada da dijital-akıllı tarım başlıkları öne çıkmıştı. Tarım ve gıda üssü şehir Mersin’de yapay zekayı toprağa, çiftçiye ve üreticiye benimsetecek ve ürettikleri ürünlerin kalitesini artıracağız. Tarım sektörü denilince akla gelen bir diğer dal hayvancılıktır. Yapay zeka sayesinde büyük işletmeleri olan yetiştiriciler başta olmak üzere sektör temsilcileri de büyük fayda görebilecek. Örneğin bir yetiştirici hasta hayvanının tespitini yapay zeka sayesinde kolaylıkla yapabilecek ve olası bulaşıcı hastalığın önüne geçilebilecek.” dedi.

Dünya genelinde yaşanan küresel iklim değişikliği ve olası gıda krizine karşı her ülkenin akıllı ve doğru tarım uygulamalarını yaygınlaştırması gerektiğinin altını çizen Uysal, tarımda yapay zekanın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte oluşabilecek risklerin de önüne geçilebileceğini söyledi.

Uysal “Son yıllarda en çok konuştuğumuz konuların başında toprağı doğru ve verimli işlemek geliyor. Toprak analizini doğru yapıp ürün uygunluğuna göre ekim biçim yapmak gerekiyor. Yapay zeka teknolojisiyle birlikte tarımın kolaylaşması sağlanarak doğru ürün yetiştirimi gerçekleşecek. Ayrıca bu uygulama veriye dayandığı için çiftçilerin yaşadığı zamansal kısıtlamalar da azalmış olacak. Yapay zekadaki ilerlemeyle birlikte, birçok karmaşık ve emek yoğun tarımsal işlemin performansı önceki yaklaşımlara kıyasla iyileştirilmiş durumda.  Tarımsal otomasyona da katkı sunan yapay zeka, robotik sistemlerde ise büyük bir potansiyele sahip.” ifadelerine yer verdi.

Tarımda yapay zekanın yaygınlaşmasıyla birlikte Mersin çiftçisinin ürünlerinde verim ve kalitesinde artış olduğunu gözlemleyeceklerini söyleyen Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı Dr. Levent Uysal “Mersin, tarımsal varlığı ve ürün çeşitliliğiyle hem iç pazara satışta hem de dünya pazarlarına ihracatta ilk sıralarda yer alan bir şehir. Yapay zeka ile çiftçilerimizin, toprak hazırlığı, gübrelemesi ve hasat gibi işlemlerinde iş gücü ve zamandan tasarruf edebilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte verimde ve kalitede iyileşmeler gözlemlenecek. Ayrıca tahmin yetisi de olan yapay zeka sayesinde tarımda tohum ve gübre kalitesi de sağlanabilecek. Hastalık ve zararlı tespitinde de yapay zeka algoritmaları kullanılabilecek. Böylece en kaliteli meyve-sebzeler Mersin’de yetişecek ve Mersin’in ürünleri dünyanın dört bir yanında bilinecek. Şehrin ekonomisi her geçen gün büyümeye devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Tarımda yapay zeka sayesinde üreticilere ve mühendislere, arazideki değişikliklerin de bildirilebildiğini söyleyen Uysal “Çiftçilerimiz ve ilgili mühendislerimiz yapay zeka sayesinde bitkilerin ve ürünlerin sağlık durumlarını kolayca öğreniyor. Ürünün kalitesine göre hasat zamanını görebiliyor. Yine seralarda ortam koşullarının takip edilmesi ve ayarlanmasından tutun da soğuk hava depolarında ürünlerin durumunun izlenmesinde de yapay zekadan faydalanılabiliyor. Çalışmamız çerçevesinde Mersin’deki Tarım arazilerinde dronelar aracılığıyla hava durumu tespiti, sulama çalışmaları ve toprak analizi gibi konularda yapay zekâ kullanımına başlayacağız. Bu sayede çiftçiler, daha az maliyetle daha yüksek verim elde edecekler. Bu konuda çiftçilerimizi eğitip gerekli destek hizmetlerini sunarak yapay zeka kullanımını yaygınlaştıracağız. Dijitalleşen Mersin hedefimize adım adım ilerliyoruz. dedi.

Mersin’in ekonomik anlamda daha çok kalkınması için teknolojiyi yakından takip ettiklerini de sözlerine ekleyen Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı ve Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal “Ticareti, sanayisi, tarımı ve turizmi ile Mersin büyüme potansiyeli oldukça yüksek bir şehir. Özellikle şehrimizde tarım her geçen gün gelişiyor ve dünyaya açılıyoruz. Akıllı tarım uygulamalarımızı öncelikli tutarak verimin artmasını hedefliyoruz. Yapay zeka son yıllarda ülkemizin her sektöründe kullanılmaya başlandı. Tarıma sunduğu katkılardan yola çıkarak Mersin tarımında da yapay zeka kullanımını yaygınlaştıracağız. Kaliteli ürün, doğru veri işleme, sağlıklı ve verimli hasat alabilmek için tarımda yapay zekanın artılarından faydalanacağız.” açıklamasında bulundu.

Yapay zekanın yetenek ve verimliliğin artırılması için kullanılması gerektiğinin altını çizen Uysal “Etkin ve verimli bir Üretim planlamasının yapılmasına yapay zeka modülleri destek olabilir ama üretimi insanlar yapmalıdır.  Yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin; bir hekim, bir çiftçi, bir mühendis, bir aşçı, bir itfaiyeci yerine geçemeyecektir. Yapay zeka kullanılırken etik ilkelere, insan hak ve özgürlüklerine, hukuk kurullarına, örf ve adetlerimize uygun hareket etmek son derece önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin birinci oturumuna geçildi. ‘Her Yönüyle Yapay Zeka’ oturumunun moderatörlüğünü AIPA Başkan Yardımcısı ve Alagöz Holding Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Varan üstlenirken, AIPA Kurucusu & Başkanı ve UNESCO Yapay Zeka İzleme Grubu Üyesi Zafer Küçükşabanoğlu, AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Can Atak, AIPA Yönetim Kurulu Üyesi ve Vizyon Koleji Kurucusu Albulkadir Özbek ve AIPA (Yapay Zeka Politikaları Dermeği) Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gül Ünlü bilgilendirmelerde bulunarak yapay zekanın tüm yaşamımıza etkinlerinden bahsettiler.

‘Tarım ve Yapay Zeka’ oturumunun ise moderatörlüğünü AIPA Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Başkanı Hasan Soydan üstlenirken, AIPA Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Üyesi ve Agrio Finans Kurucusu Umut Göçen Yılmaz, AIPA Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Üyesi ve Drone Hizmetleri Kurucusu İbrahim Çalışkan, AIPA Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Üyesi ve FarmLabs Kurucu ortağı Hasan İmge Çelik ve AIPA Danışma Kurulu Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Giray, etkin oldukları konuları paylaştı ve tarımın yapay zeka ile buluşmasının faydalarını anlattılar.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.