‘HADİ GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELİM’ PROJESİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2020 yılında hayata geçirdiği ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ ile farklı yetiştiricilere ulaşmaya ve kazanç kapısı oluşturmaya devam ediyor.

Güncel Yayın: 24 Ekim 2023 - Salı - Güncelleme: 24.10.2023 19:40:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2020 yılında hayata geçirdiği ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ ile farklı yetiştiricilere ulaşmaya ve kazanç kapısı oluşturmaya devam ediyor. Bu projeden faydalanan yeni yetiştiricilerden birisi de Esin Çapan oldu. Birkaç sene öncesine kadar hayvancılıkla uğraşan, fakat artan girdi maliyetleri sebebiyle büyükbaş hayvanlarını satan Çapan ailesi, Büyükşehir’in tarımsal destek projesi ile yeniden hayvancılığa döndü. Esin Çapan, şimdilerde vaktinin büyük çoğunluğunu hayvanlarla iç içe geçiriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2020 yılında hayata geçirdiği ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ ile yerelde üreticileri desteklemenin yanı sıra, farklı yetiştiricilere ulaşmaya ve kazanç kapısı oluşturmaya da devam ediyor. Bu sayede hem merkezde, hem ilçelerde küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ulaşan Büyükşehir, yerelde üretim faaliyetlerini sürdürülebilir kılmayı ve yeni üreticilerle de büyütmeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda 2023 yılı küçükbaş hayvan desteği projesinden faydalanan yeni üreticilerden birisi, Akdeniz ilçesine bağlı Camili Mahallesi’nde yaşayan 25 yaşındaki Esin Çapan oldu. Birkaç sene öncesine kadar büyükbaş hayvancılıkla uğraşan Çapan ailesi, girdi maliyetlerinin her geçen gün artış göstermesiyle birlikte hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destek projelerini muhtar aracılığıyla öğrenip başvuru yapan aile, Büyükşehir sayesinde yeniden hayvancılığa döndü.

Şahutoğlu: “2020 yılında başladığımız projemizin 4. yılındayız”

2020 yılında başladıkları projede 4’ncü yıla girdiklerini ve bu süre boyunca 240 küçükbaş yetiştiriciye ulaşarak toplam 6 bin küçükbaş hayvan verdiklerini belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “Bu yetiştiricilerimize aynı zamanda toplam 960 ton da yem desteği sağladık. Uygulama sayesinde 3 yıl boyunca 180 üreticiye vermiş olduğumuz 4 bin 500 hayvandan, 5 bin 496 yavru elde ettik. O yavrularla birlikte, 4’ncü senenin sonunda ilk yavrusunu aldığımız Çapan ailesinin yanındayız. Daha önce bu projeye katkı sağlayan 180 üreticimizle de bu başarıyı elde etmiştik” dedi.

“Büyükşehir olarak, bölge genelinde her yöreye uygun projeler geliştiriyoruz”

2020 ve 2021 yılında verilen hayvanlardan 2022’de geri dönüşler almaya başladıklarını ifade eden Şahutoğlu, “İlk yıl doğum yapan 541 adet hayvanımızı alıp, 2022 yetiştiricilerine vermiştik. 2023 yılına geldiğimizde de doğan yavrulardan 1200 adedini alıp, 2023 yetiştiricilerimize verdik. Böylelikle proje hem sürdürülebilir hale geldi, hem de kendi içinde bir döngü sağlayarak Mersin ekonomisine kazanç sağlamış oldu” diye konuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, üreticilerin artan girdi maliyetleri karşısında yaşadığı sıkıntıları gördüklerini ve bu sıkıntıları gidermek üzere harekete geçtiklerini belirten Şahutoğlu, bölge genelinde her yörenin uygunluğuna göre projeler geliştirdiklerini ifade etti.

“Projemizi aşı ve yem desteğiyle bir bütün haline getiriyoruz”

Mersin’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde birinci sırada keçi popülasyonunun yer aldığını aktaran Şahutoğlu, “Bizler 24 dişi ve 1 erkek olmak üzere her bir üreticimize 25 adet küçükbaş hayvan, bunun yanı sıra 4 ton yem ve bir yıllık aşı hizmeti vererek, üreticilerimizin ayağa kalkmasını sağladık. Verilen desteği tam anlamıyla bir bütün haline getirdik. Üreticilere bir yıllık yem ve aşı desteği, bu işi yaparken onların kolaylıkla devam ettirebilmesini ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor. Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla işbirliği yaptığımız bu projede, üreticilerimize tam destek sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Çapan: “Bu tür teşvikler bizlere yeni bir umut oluyor”

‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinden faydalanan yeni üretici, Mersin’in Camili Köyü’nden 25 yaşındaki Esin Çapan. Çapan ailesi birkaç sene öncesine kadar geçimini hayvancılıktan sağlayan ailelerden biriyken, artan girdi maliyetleri sebebiyle hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere sağladığı bu projeyi duyup başvuru yapan Esin Çapan, “Muhtarımız sosyal medyadan projeyle ilgili paylaşım yapmıştı. Biz de projeye başvuru yaptık ve bana çıktı. Küçüklüğümden beri hayvanlarımız vardı. Bize çıktığını görünce çok mutlu olduk. Hayvanlarla uğraşmayı seviyoruz. Zor yanları da var, kolay yanları da… Hayvanları sevdiğim için bana güzel geliyor. Bakımı, yemi ise bu işin zorlukları” dedi.

Gübre, mazot ve yem fiyatlarının son yıllarda çok artması sebebiyle üreticilerin bu mesleği yapmayı bıraktığını ve insanların tarım ve hayvancılıktan elini çektiğini belirten Çapan, “Artık her şey çok pahalılaştı. Geçinmek çok zor. Pahalılık yüzünden bu meslekten geri çekiliyoruz. Tarım ve hayvancılıktan, çiftçilikten kimse para kazanamıyor. Bu tarz teşvikler, üreticilere yeni bir umut kapısı olup, nefes aldırıyor. Aynı zamanda üretmemize de fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.