Başkan Özyiğit, “Belediyenin yararı demek, Yenişehir halkının yararı demektir”

Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısının Birleşimi, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında yapıldı. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ve canlı olarak yayınlanan toplantıda gündem maddeleri g

Güncel Yayın: 03 Mayıs 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 03.05.2023 14:55:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısının Birleşimi, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında yapıldı. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ve canlı olarak yayınlanan toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Menteş Mahallesi’nde bulunan 10471 ada, 1 nolu parselin satışı ve satış işlemleri için Belediye Encümenine yetki verilmesi ile ilgili teklife ait Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar Komisyonu ile Ekoloji Komisyonu ortak raporunun görüşülmesi sırasında konuştu. Başkan Özyiğit, “Belediyemizin mülk satma noktasında değil, mülk kazandırma noktasında bir davranışı vardır. Bu bahsettiğimiz alanların tamamı 4 yıllık görev süremizde, bizim dönemimizde satın alınmış ve kamulaştırılmıştır. Bedeli bizim tarafımızdan ödenmiş ve 20.5 dönümden oluşmaktadır. Şu anda satışı düşünülen yer ise 5.5 dönümdür.”dedi.Kamu yararına dikkat çeken Başkan Abdullah Özyiğit, “Ortada bir haksızlık da yok, kimsenin hakkı hukuku çiğnenmemiştir. Burada büyük bir kamu yararı vardır. Büyük bir hizmet görülmesi anlayışı vardır. ”ifadelerini kullandı.

“İller Bankası üzerinden doğru rakamlarla doğru faiz oranlarıyla borçlanarak emeklilik tazminatlarının ödenmesi için harekete geçtik ama hiçbir mesafe alınmadı, hiçbir cevap alamadık.” diyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, EYT kapsamında emekli olacak 144 kişinin emeklilik haklarının ödenmesi için hangi yöntem uygunsa o şekilde hareket edeceklerini ifade etti. Başkan Özyiğit, “Belediyemizin mülk satma noktasında değil, mülk kazandırma noktasında bir davranışı vardır. Bu bahsettiğimiz alanların tamamı 4 yıllık görev süremizde, bizim dönemimizde satın alınmış ve kamulaştırılmıştır. Bedeli bizim tarafımızdan ödenmiş 20.5 dönümden oluşmaktadır. Şu anda satışı düşünülen yer ise 5.5 dönümdür. 144 kişiyi bulacağını düşündüğümüz çalışma arkadaşımızı EYT kapsamında emekliye ayrılacak. Bu stratejik planda olması muhtemel bir durum değildi. Erken yaşta emeklilik konusu CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yıllardır ifade ettiği bir projedir. Seçime az bir süre kala hayata geçirmiş olması ve dolayısıyla toplu emeklilik talepleriyle karşı karşıya kaldığımız bir durum var. Yani önceden tahmin edilemeyen bir şeydi, tıpkı deprem gibi. Deprem nedeniyle de bölgede ve Mersin’de misafir ettiğimiz vatandaşlarımızın ihtiyacı için milyonlarca lira harcama yapıyoruz bu da elbette ön görülebilir bir şey değildi. Yani şunu anlatıyoruz; biz iki işi bir arada yapalım, borçlanma yetkisini de alalım bu arsanın satışını da gerçekleştirelim hangisi daha ekonomik olacaksa ve bize daha hız kazandıracaksa onu yapalım. Borçlanma yetkisini biz bir ay önce aldık. İller Bankası üzerinden doğru rakamlarla doğru faiz oranlarıyla borçlanarak bu emeklilik tazminatlarının ödenmesi için harekete geçtik ama hiçbir mesafe alınmadı, hiçbir cevap alamadık. Ortada bir haksızlık da yok, kimsenin hakkı hukuku çiğnenmemiştir. Burada büyük bir kamu yararı vardır. Büyük bir hizmetin görülmesi anlayışı vardır. 20.5 dönüm satın aldığımız taksitlerini de geçen ay tamamladığımız bir yerin 4’te birini satıyoruz. Bu arsaları satın alırken de daha sonra bir kısmını satarak, Belediyemize kaynak sağlamayı ve satın alırken ödediğimiz bedeli karşılamayı da zaten planlamıştık. ‘Adonis’ diye bilinen spor alanı için bize aylar önce satma yetkisi verdiniz ama kullanmadık, gündemimize hiç getirmedik. Dolayısıyla burada yetki alınır, hangisi gerekli olursa idare tarafından bu değerlendirilir. Siz bize güveniyorsanız bu yetkiyi verirsiniz. Biz en efektif olan kurumumuza en faydalı olan bölümünü kullanacağız.Bu kurum en efektif ve basiretli bir şekilde yönetilecek, belediyenin şirketi de belediyenin kendisi de öyle yönetilecek.” dedi. Konuşmaların ardından gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Yenişehir Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişliğine Uyum Eylem Planı’nı hazırladı

Meclis Toplantısında, Yenişehir Belediyesinin imzacıları arasında yer aldığı Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi kapsamında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için 2030 ve 2050 hedeflerine yönelik hazırlanan "Yenişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişliğine Uyum Eylem Planı" da meclis üyeleriyle paylaşıldı. Konu ile ilgili konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, “ARGE birimimizin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve imzacısı olduğumuz Covenant of Mayors (Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi)kapsamında Yenişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı(SECAP)’mızı hazırladık.Yenişehir’de tüm çevresel faktörleri içeren yol haritası hazırladık. 150 sayfalık bir dokümanda toplandı. 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefiyle yola çıktık. Ve bu sözleşmeyi imzalayarak, metropol belediyeler dahil Türkiye’deki ilk belediye olduk. Ayrıca Yenişehir’in dijital ikizini oluşturuyoruz. Yani sanal ortamda Yenişehir’in bir ikizi olacak bu da Türkiye’de bir ilk. Ve bununla ilgili biz Yenişehir’de nereye ne yapılacaksa bunu yapay zekayı da kullanarak hava akımlarının önünü kesmemesinden, bir binanın doğal enerjiden daha fazla yararlanabilmesi için yerleştirilme şekillerine kadar birimlerimiz karar vereceğiz.Yani bizim ekoloji yürüyüşümüzü artık bu çalışmalar belirleyecek. Bilimsel temellere dayanmadan yer altı suyunu çekemeyeceğiz veya bir binayı konumlandıramayacağız. ‘Şuradan deniz daha iyi görünüyor’ diye bina yapılamayacak. Yenişehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden beri yeni projelerde ülkemizde olmayan ölçekte yeşil bina uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Büyük projeler şuanda yeşil bina olarak gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu bir toplu davranış şekli. Sadece Yenişehir’de bu işleri yaparak doğayı kurtaramayacağımızı da biliyoruz. Ama herkes kapısının önünü süpürdüğünde her şey çok güzel olur. ‘Yağmur yağmıyor’ diyoruz yağınca sel oluyor, ‘kuraklık’ diyoruz kuraklık nedeniyle ölümlerden kaygımız var dolayısıyla bunları önlemek mümkün herkes sorumluluğunu bilecek. Bilimi yanı başımıza alarak, bilimin emrettiği şekilde yürüme zorunluluğumuz var. Türkiye’de bir ilk olan bu çalışmayı tüm halkımızın ve kurumların kullanımına açacağız. Doğayı kirletme özgürlüğümüzün olmadığını bilmemiz gerekiyor. Ve yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere bırakmak için herkes üzerine düşeni yapmak zorunda bunun altını çizelim. Yenişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı’mızı üniversitelerdeki bilim insanlarıyla ve uzmanlarla birlikte hazırladık. Emeği geçen arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısının İkinci Birleşimi, 5 Mayıs Cuma günü saat 10.30’da Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.