Asansör Kazası Sebebi ile ilgili Başkan Oğuz Açıklama Yaptı

Mezitli'de yaşanan ve kimsenin zarar görmediği asansör kazası ile ilgili TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ kamuoyunu bilgilendirmek adına bir açıklama yaptı. Oğuz açıklamasında şu konulara değindi.

Güncel Yayın: 07 Mart 2024 - Perşembe - Güncelleme: 07.03.2024 17:14:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 

Mezitli'de yaşanan ve kimsenin zarar görmediği asansör kazası ile ilgili TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ kamuoyunu bilgilendirmek adına bir açıklama yaptı. Oğuz  açıklamasında şu konulara değindi.

Asansör kazaları kader değildir, engellenebilir!

07 Mart 2024 tarihinde Mezitli İlçemizde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan, asansörün yukarı yönlü frenlemesi sonucunda makine motor betonarme kaidesi yıkılmıştır.

Yaşanan bu son olay da göstermiştir ki asansör bakımlarının düzgün yapılması ve asansörlerin periyodik kontrolleri, eski binalardaki asansörlerin revizyon geçirerek daha güvenli hale getirilmesi yaşamsal öneme sahiptir.

Yaşamsal önemi olan asansörlerin güvenli kullanımı için binanın da statik anlamda asansör sistemi kadar sağlam ve güvenli olması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl 6 Şubat tarihinde yaşadığımız depremlerim ardından özellikle eski binaların statik anlamda güçlendirme çalışmalarını yaptırmaları gerekmektedir. Statik sistemi güçlü olmayan bir binada asansörlerin güvenli kulllanımı söz konusu olamaz.

Yaşanan bu olay üzerine bina sorumlularının asansör mevzuat kapsamındaki sorumluluklarını tekrar hatırlatmak isteriz.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendi ve 13 Eylül 2022 tarihli ve 31952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır.

Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; mevzuata uygun bir şekilde Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır.

Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Odamız bu kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilim ve tekniği esas alarak, Odamız tarafından eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla standart ve yönetmeliklere uygun olarak yapmaktadır.

Yaşanacak her bir kazada yetkililerin ve yöneticilerin, vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yetkililer ve yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi “Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir!”(07.03.2024)

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

İsmail OĞUZ

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.