İYİ PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ BURHANETTİN KOCAMAZ’DAN ÇİMENTO FABRİKASI TEPKİSİ

KOCAMAZ: FABRİKANIN ÇEVREYE VE DOĞAYA ZARAR VERMESİ KAÇINILMAZDIR PROJE HEMEN DURDURULMALIDIR

Güncel Yayın: 21 Haziran 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 21.06.2023 12:28:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

KOCAMAZ: FABRİKANIN ÇEVREYE VE DOĞAYA ZARAR VERMESİ KAÇINILMAZDIR PROJE HEMEN DURDURULMALIDIR

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Tarsus’ta yapılması planlanan çimento fabrikasının ormanlık alanları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Kocamaz, “Ormanlarımız zarar görmesin diye vatandaşlarımız hayvanını bu alanlarda otlatamazken, ormandan köylünün bir dal bile kesmesine izin verilmezken, 5 bin dönüm 1. sınıf orman bir çırpıda yok edilmekle karşı karşıya! Buna göz yumamayız! Buna müsamaha gösteremeyiz!” dedi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Tarsus ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikasına dair TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Sürdürülebilir bir yaşamı gelecek nesillere bırakmak zorunda olduklarını vurgulayan Kocamaz, “Fakat ne yazık ki, Mersin’imizde sürekli olarak bunun tersine alınan kararlar ve yapılan uygulamalarla yıllardır mücadele etmek zorunda kaldık. 20 yıllık Tarsus ve akabinde 5 yıllık Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimiz boyunca, bölgemizde, sürdürülebilir üretim ve tüketim, sürdürülebilir kalkınma, yaşanabilir bir çevre için mücadele ettik. Bugün de hala bunun için mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz” dedi.

Tarsus ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikası ve hammadde sahaları projesine dikkat çeken Kocamaz, atılacak adımın Çokak, Kozoluk, Yanıkkışla, Damlama, Karakütük, Bucak, Çavuşlu, Murtçukuru, Durak, Koçmarlı, Yeniköy olmak üzere toplam 11 yerleşim alanını olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

“BİRİNCİ SINIF ORMAN ALANLARI YOK OLACAK”

Projede kullanılacak alanın büyüklüğüne dikkat çeken Kocamaz, “Yaklaşık 5 bin dönümlük bir orman alanında yapılacak bu çimento fabrikası ve taşocakları, 1. sınıf orman alanlarını yok edeceği gibi, yapılacak patlatmalarla su havzalarında da büyük tahribata yol açacaktır. Bu bölgedeki köylerimizin toplam tarım alanı 5 bin dönüm değilken, çimento fabrikası için 5 bin dönüm orman alanı tehdit altındadır. Ormanlarımız zarar görmesin diye vatandaşlarımız hayvanını bu alanlarda otlatamazken, ormandan köylünün bir dal bile kesmesine izin verilmezken, 5 bin dönüm birinci sınıf orman bir çırpıda yok edilmekle karşı karşıya! Buna göz yumamayız! Buna müsamaha gösteremeyiz!” şeklinde konuştu.

Zeytinlikler, badem bahçeleri, üzüm bağları, tarım arazileri, tavuk çiftlikleri ve hayvancılıkla birlikte insan yaşamının da olumsuz etkileneceğini savunan Kocamaz, “Buraya bu çimento fabrikasının yapılması durumunda çevreye ve doğaya çok büyük zarar vermesi kaçınılmazdır. Bunun bir örneğini ve çevreye verdiği zararı Silifke’mizin Yeşilovacık bölgesinde halen yaşıyoruz.” ifadesini kullandı

“KATI ATIKLAR VE ZEHİRLİ GAZLAR ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR”

Tarsus’a yapılmak istenen kimyasal atık tesisini, sivil toplum kuruluşları ve duyarlılık gösteren vatandaşlarla birlikte, verdikleri kararlı mücadele sonucu engellediklerini hatırlatan Kocamaz,

 

“Çukurova bölgemiz; verimli arazileri, geniş ovası, denizi ve toprağı ile medeniyetlere ev sahipliği yapmış, topraklarında bin bir çeşit ürün yetişebilen bereketli topraklardır. Bu topraklar verimliliğini insanlığın hizmetine sunmuş ve insanların hayatını sürdürmesine katkı yaparak önemli doğal kaynaklardan biri olmuştur. Çukurova bölgesinde, 1965 yıllarından sonra kurulan yeni sanayi tesisleri, işlek karayolları çevresini yerleşim yeri olarak seçmeye başlamıştır. Buralarda yoğunlaşan sanayi tesisleri bir taraftan kapladıkları alan nedeniyle tarım alanlarının azalmasına neden olmuş, diğer taraftan çevreyi kirlettikleri için üretime zarar vermişlerdir.

Özellikle yörede üretim yapan çimento ve gübre fabrikalarının çıkardıkları katı atıklar ve zehirli gazlar çevreye büyük zararlar vermektedir.” diye konuştu.

“NÜKLEER SANTRAL POTANSİYEL BİR TEHLİKE”

Akkuyu’da yapımı sürdürülen nükleer santralin de gelecekle ilgili potansiyel bir tehlike oluşturduğunu kaydeden Kocamaz, “Bölgedeki halihazır tesisler ve yapımı planlanan birçok tesis ve daha pek çok önemli etken, maalesef bölgedeki tarım alanlarını, çevremizi ve çevrenin gelecekteki durumunu ciddi şekilde olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu olumsuzluklar, yaşanabilir bir dünya, yaşanabilir bir çevre için başta ilgili tüm kurum ve kuruluşlar olmak üzere herkese büyük sorumluluklar yüklemektedir.” ifadesini kullandı.

“TARIMDAN GEÇİNEN İNSANLAR BUGÜN KAN AĞLIYOR”

Silifke Yeşilovacık’ta ormanın ortasına yapılmasına engel olunamayan çimento fabrikasının çevreye verdiği zararı hep birlikte gördüklerini belirten Kocamaz, “O bölgede yaşayan ve özellikle tarımdan geçinen insanlar bugün kan ağlamaktadır. İnşallah bu sefer Tarsus’un Yanıkkışla, Koçmarlı, Çavuşlu ve Çokak mahallelerinin tam ortasına yapılmak istenen ve toplam 11 yerleşim alanını doğrudan ve direkt olarak olumsuz etkileyecek çimento fabrikası uğruna ormanlarımız heba edilmez! Böylesine mantıksız bir olaya kamuoyu ve ilgili kurumlar izin vermez! Ormanlarımızın yok edilmesine engel olmak, gelecek nesillerimiz adına hepimizin boyun borcudur! Bu sebeple başta ilgili kurum ve kuruluşlar olmak üzere herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve çimento fabrikasının yapılması projesi derhal durdurulmalıdır!” diye ekledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.