Tarsus Ticaret Borsası Kasım Ayı Meclis toplantısı gerçekleşti.

Meclis Başkanı Murat Kaya Başkanlığında toplanan Borsa Meclisi, gündemin görüşülmesinin ardından ülke gündemi, genel ekonomi ve ticareti hakkında istişarede bulundular.

Güncel Yayın: 30 Kasım 2023 - Perşembe - Güncelleme: 30.11.2023 18:56:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Meclis Başkanı Murat Kaya Başkanlığında toplanan Borsa Meclisi, gündemin görüşülmesinin ardından ülke gündemi, genel ekonomi ve ticareti hakkında istişarede bulundular.

Borsa, Kasım Ayı Meclis toplantısında; yapılması planlanan projeler gündem maddelerinde ele alınarak değerlendirildi.

Yeni yılla birlikte Borsanın daha da etkili çalışmalar yapacağını ifade eden ve gündemi değerlendiren Meclis Başkanı Murat Kaya, “Ülkemiz ekonomisine dair yaşanan gelişmelere değinecek olursak, küresel ekonomik aktivitede yaşanan yavaşlama ülkemizde de görünmektedir. Kendimizi koruyacak şekilde ticaretimizi geliştirmemiz gerekiyor.” Dedi.

Meclis Başkanı Murat Kaya, “Kentimiz tarımsal üretim ve ihracatında yaşanan güncel sorun, talep ve öneriler için sektörel bazda ihtisas komisyonlarını çalıştıran sektörlere dair sorun , talep ve çözüm önerileri için toplantılar düzenleyen yönetim kurulumuza da teşekkür ediyor görüşülen konuları Birliğimiz ve ilgili Bakanlıklara raporlayarak çözüm için gayret göstermeye devam edeceğiz.” Şeklinde konuşmasına devam etti.

Tarımsal üretimde, tarıma dayalı sanayide       değişimin içinde olmanın hayati bir mesele olduğunu belirten Meclis Başkanı Murat Kaya;

“Türkiye’nin diğer alanlarda olduğu gibi tarım ve gıdadaki potansiyeli de, mevcut durumun çok üstündedir. Sadece Mersin, Adana ve Hatay illerinde ortalama turunçgil rekoltesinin 6.4 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Üretim yapılan diğer illerin de eklenmesi ile 2023 yılında ortalama 7,8 milyon ton civarında rekor bir üretim beklentisi bulunmaktadır.Mevcut tarım arazileriyle bile tarımsal hasılamız 100 milyar dolara ulaşabilecek potansiyelde. Tarımsal ihracatımız da 40-45 milyar dolara ulaşabilecek durumda. Bu nedenle mutlaka üretimi ve ihracatı artıracak politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Tabii sadece üretimi artırmak da yetmez. Ürettiklerimizi katma değerli hale getirmeli, küresel pazara öyle sunmalıyız.

Bu yıl ki projeksiyonlara göre 7,8 milyon tonluk tahmini üretimimizin 2 milyon tonu ihraç edilse bile yurt içi tüketim için 5 milyon ton kadar rekor bir turunçgil stoğu oluşacak ve tüketilemeyen bu fazlalık dalında kalarak maalesef çürümeye terk edilecek veya meyvesiyle birlikte milli servetimiz olan ağaçların sökülmesine sebep olacaktır.” Diye konuştu.

 

Merkez Bankasının politika faizini yüzde 40’a yükselttiğini ve tüketici tarafından bu durumun iç talepte bir miktar daralma etkisi olacağını söyleyen Meclis Başkanı Murat Kaya, “Dış ticaret dengesi 6,7 milyar $ açık verdi, ilk 10 aylık dönemde bütçe açığı 608 milyar TL oldu. Üretici tarafında ise faiz artışları işletmelerin borçlanma ve finansman maliyetlerini yükselttiğinden, durgunluğa rağmen, üretici enflasyonunun gerilemesi sınırlı olabilir. Önemli olan şudur; bu noktada, reel sektörün ihtiyaçlarını tespit ederek ve bunu odağa alarak yatırım ve ihracat odaklı yeni kredi ve desteklerin devreye sokulması, ekonomik aktivitenin gücünü koruması adına yararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke; “TARSUS’A FAYDA SAĞLAYACAK HER ŞEYİN DESTEKÇİSİ VE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Meclis konuşmasında Borsanın kasım ayı çalışmaları hakkında da bilgiler vererek;” Değerli arkadaşlar Meclis Başkanımız Murat Kaya’nın dediği gibi hep birlikte yol ilerliyoruz. Bu meclis aslında Tarsus’un ruhu anlamına geliyor. Konuşmamda birazda  bu ruhu da dikkate alarak bir şeyleri vurgulamaya çalışacağım. Biz Tarsus ve bölge ticaretinin gelişimini sağlamak üzere hangi sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyorsa bunları yerine getirmek için uğraşıyor olacağız. Bunun da en önemli yolu bu meclis ve yönetim kurulundan geçiyor. Borsamızda hizmet kalitesine en üst noktaya taşırken yaptığımız projeler ile de ülkemize örnek olmuş bir borsayız. Çıtayı daha üst noktaya hep birlikte taşıyacağız. İhracatta, rekabetçi olabilmek için yerli kaynaklarla daha çok, daha hızlı ve daha nitelikli üretim yapmanın yollarını bulabilmeliyiz. Hepsinden önemlisi ortak akılla çözüm arayabilmeliyiz. Tarsus’a fayda sağlayacak her şeyin destekçisi ve takipçisi olacağız. Kentimize değer katan, insanımıza iş ve aş sağlayan iş insanlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma başarılarının devamını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Meclis üyelerinin temsil ettikleri sektörlerle ilgili gerçekleştirilmesini istedikleri çalışma ve faaliyetleri dile getirildiği toplantı dilek ve temennilerin ardından son buldu..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.