Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Semineri Gerçekleşti.

Bölgemiz için ekonomik değeri yüksek olan başta Turunçgil olmak üzere, sert çekirdekliler, nar, hurma gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında gelen Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı toplantı Tar

Güncel Yayın: 12 Ekim 2023 - Perşembe - Güncelleme: 12.10.2023 10:19:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Bölgemiz için ekonomik değeri yüksek olan başta Turunçgil olmak üzere, sert çekirdekliler, nar, hurma gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında gelen Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı toplantı Tarsus Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlendi.

Toplantıya ; Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, il ve ilçe şube müdürleri ile üreticileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, toplantıdaki konuşmasında, zararlının verebileceği ekonomik kayıplara dikkati çekerek, üretici olarak kültürel önlem ve ilaçlama ile sorunu çözme çabasında olduklarını ifade ettiği konuşmasında,  “Üretimimiz ne kadar kaliteli olursa, ne kadar verim yüksek olursa ülkemiz ve üreticilerimiz o denli faydalanıp, kalkınacaktır. Bu zararlıya karşı üreticiden ihracatçımıza kadar herkesin birlikte ve eş zamanlı tedbirler uygulaması gerekmektedir dedi.

Kaymakam Otcu, İl müdürlüğü görevine yeni atanan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’a görevinde başarılar dilerken Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile mücadelede topyekün çok büyük görevler düştüğünü, bu konuda üreticilere ve Pazar kanallarını sağlayan firmalara yol gösterici olunması gerektiğini belirtti.

Akdeniz Meyve Sineğinin halen bahçelerde bulunan sert çekirdekli meyvelerde etkili olduğuna değinen , Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ bu zararın turunçgil sezonu ürünlerine yansımaması için ciddi önlemler alınmasını ifade etti. Bölge ve ülke ekonomisinin zarar görmemesi, çiftinin emeğinin ziyan olmaması için lokal yerine toplu mücadelenin büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, 2016 yılından bu yana Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Pilot Projesi kapsamında ilçe tarım müdürlüğü olarak Ticaret Borsası ile çalışmalar yaptıklarını, zaralıya karşı  koordineli bir şekilde faaliyetler düzenlediklerini ifade etti.

Erdoğan;”Meyvede %80 – 90’a kadar zarar veren Meyve üretimine olduğu kadar ihracatına da zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin önemi her geçen gün artmakta. Ürün ve kalite kaybına neden olması nedeniyle ihracatı da olumsuz etkileyen zararlı, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve narenciye gibi birçok ürünü tehdit ediyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.” Dedi.

Konuşmaların ardından Meyve bahçelerini tehdit eden “Akdeniz Meyve Sineği” zararlısına karşı bölge ve ülke ekonomisine zarar vermemesi için bilgilendirme konuları Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla tarafından gerçekleştirildi.

Sunumun ardından zararlıya karşı biyolojik mücadele kapsamında poşet dağıtımı ve kırsal dezavantajlı alanlar projesi basınçlı su tankeri dağıtım projesi  kapsamından yararlanan üreticilere tankerleri verildi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.