BAŞKAN SEÇER, NOW TV’DE İLKER KARAGÖZ’E KONUŞTU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, NOW TV’de Gazeteci İlker Karagöz’ün hazırlayıp sunduğu ‘Çalar Saat’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Siyaset Yayın: 18 Mart 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 18.03.2024 20:09:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, NOW TV’de Gazeteci İlker Karagöz’ün hazırlayıp sunduğu ‘Çalar Saat’ programının canlı yayın konuğu oldu.  
Mersin’in gelir dağılımında adaletsizliğin olduğunu ve bu nedenle derin yoksulluğun yaşandığı bir kent olduğunu söyleyen Seçer, göreve geldiklerinde en çok sosyal hizmetlere önem verdiklerini belirterek, “Mahalle Mutfakları uygulamamız Türkiye’de de ses getiren, takdir edilen bir çalışma” dedi.
Seçer, her noktada eğitimde fırsat eşitliği sağlamaya çalıştıklarını ifade ederek, “Uygulayacağınız sosyal politikalarla yerel yönetimler olarak vatandaşa dokunabiliyorsunuz. Biz 2019 yılında yönetime geldiğimizde sosyal politikaları önceledik. Çünkü toplumun buna ihtiyacı var. Kadını, çocuğu ve onlara yönelik politikaları önceliyoruz. Yol yaparsınız, sinekle mücadele ederseniz, park yaparsınız ama insanların acısını da, sorununu da görmek lazım” diye konuştu.
İkinci 5 beş yıllık dönemlerinde ‘Majör Projelerinden’ olarak tanımladığı ‘Sosyal Konut’ projesini anlatan Seçer, “İkinci 5 yıllık dönemde en önemsediğimiz projelerin başında Sosyal Konut Projeleri geliyor” ifadelerini kullandı.
Sosyal politikaların Mersin Büyükşehir’in rutin uygulamaları olduğundan da söz eden Seçer, “Belediyecilik yaratıcılık istiyor. Belediyecilikte bir vizyon ortaya koyacaksınız, gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri gerçekleştireceksiniz. Biz de bu yolda ilerliyoruz, öyle tarihe geçiliyor, rutinle tarihe geçilmiyor” diye belirtti.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, NOW TV’de Gazeteci İlker Karagöz’ün hazırlayıp sunduğu ‘Çalar Saat’ programının canlı yayın konuğu oldu. Seçer programda; Metro projesinden sosyal hizmetlere, Sosyal Konut projesinden deprem için dirençli kentlere kadar pek çok konu hakkında bilgiler vererek, ikinci 5 yılda yapacaklarını anlattı.
“Mahalle Mutfakları uygulamamız Türkiye’de de takdir edilen bir çalışma”
Başkan Seçer, Türkiye’de 15 milyonu aşan nüfusu ile emeklilerin olumsuz ekonomik koşullardan en çok etkilenen gruplardan olduğunu ve yerel seçimlerde iktidar adaylarına olumsuz oy kullanarak reaksiyon göstereceklerini düşündüğünü ifade etti. Mersin’in de gelir dağılımında adaletsizliğin olduğu ve bu nedenle derin yoksulluğun yaşandığı bir kent olduğunu söyleyen Seçer, göreve geldiklerinde en çok sosyal hizmetlere önem verdiklerini belirterek, “Mahalle mutfakları uygulamamız Türkiye’de de ses getiren, takdir edilen bir çalışma. 48 noktada 3 çeşit yemeği 10 TL’ye alabilirsiniz. Satış noktalarına yemeğin geldiği saatlerde gelin gözünüzle orada oluşan kuyruğu görün. Birçok belediyenin ucuz ekmek uygulaması var. Mersin’de 5 TL’ye belediye ekmeği satılıyor. Gelin ekmek büfelerine ekmek geldiği saatlerde kuyruğu görün. Bu da toplumun ekonomik olarak nasıl bir darboğaz içerisinde olduğunu gösteriyor. Sadece emekliler değil. İşçi sınıfı da çiftçi sınıfı da esnaf da ekonomik olarak son derece sıkıntılar yaşıyor. Özellikle Mayıs seçimlerinden sonra gün yüzüne çıktı. Katbekat kapasiteyi arttırsak yine yetiştiremeyiz o kadar çok talep fazla. Ne kadar arzı arttırırsanız arttırın yetiştiremezsiniz” dedi.
“2019 yılında yönetime geldiğimizde sosyal politikaları önceledik”
Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’in 27 ayrı noktasında Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi olduğunu ve bu merkezlerinden 7 bin 200 öğrencinin faydalandığını söyleyen Seçer, eğitimde fırsat eşitliği sağlamaya çalıştıklarını ifade ederek, “Bu çocukların da hakkıdır en iyi liselerde okumak, en iyi üniversiteleri kazanmak. Ama aile gelir durumu sıkıntılıysa 40-50 bin TL verip dershaneye gönderme şansı yok. Bir şekilde uygulayacağınız sosyal politikalarla yerel yönetimler olarak vatandaşa dokunabiliyorsunuz. Biz 2019 yılında yönetime geldiğimizde sosyal politikaları önceledik. Çünkü toplumun buna ihtiyacı var. Her ne kadar ‘Türkiye zenginleşiyor, Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası, Türkiye büyüyor’ deniyorsa da Türkiye’de yoksulluk her geçen gün artıyor” ifadelerine yer verdi.
“Belediye’nin cebine para gireceği herhangi bir karara olumsuz bakıyorlar, ket vuruyorlar”
Gazeteci Karagöz’ün Başkan Seçer’e, 5 yılda bir engelleme ile karşılaşıp karşılaşmadığını sorması üzerine açıklamalarda bulunan Seçer, kentin yararına olan projelerde engellemeler yaşadıklarını anlattı. Seçer, Mersin Metrosu’nun da yıllardır sürüncemede kaldığını anlatarak, “Belediye bir yatırım veya bir atılım yapacağı zaman, Belediye’nin cebine para gireceği herhangi bir karara mutlaka olumsuz bakıyorlar, size ket vuruyorlar. Mevcut imkânlarınızla; ‘Allah’ınıza şükredin, bununla kenti yönetin, bununla ne yapacaksanız yapın’ anlayışı içerisinde 5 yılı geçirdik. Ama her şeye rağmen tabi ki yol aldık. Mersin Metrosu uzunca süre tartışıldı. Başlamış bir proje, dış finans kullanım izninin gecikmesi yüzünden bakın 2 yıl, o zaman Hazine ve Maliye Bakanı’ydı, şu anda Mersin Milletvekili Sayın Nurettin Nebati’nin masasında kaldı. Dış finans kullanım izni verilmedi. Şimdi seçimlerden sonra imza atıldı. Biz de finans arayışına çıktık ve olumlu gelişmeler var. Seçimden sonra da hızla başlayan inşaatı sürdürüp gideceğiz” diye belirtti.
“İkinci 5 beş yıllık dönemde majör projelerimiz arasında Sosyal Konut var”
Türkiye’de kiraların en hızlı yükseldiği yerin Mersin olduğu vurgusunu da yapan Seçer, ikinci 5 yıllık dönemlerinde ‘Majör Projelerinden’ olarak tanımladığı ‘Sosyal Konut’ projesini anlattı. Seçer, “İlk etapta biz binlerce konut yapalım, bunlar Belediye Evleri olsun, bu model Almanya’da var, İngiltere’de var, vatandaşlarımıza uygun fiyatlarla kiraya verelim. Bunu bir model olarak biz uygulayalım ama sadece bu değil, gelişmelere göre yine Sosyal Konut yapsınlar, kira öder gibi de satışını yapalım. Konut sahibi yapalım vatandaşlarımızı. İkinci 5 yıllık dönemde en önemsediğimiz projelerin başında Sosyal Konut Projeleri geliyor” dedi.
“Sosyal politikalar konusunu önceleyen bir belediye anlayışımız var”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal politikalar konusunu önceleyen bir belediye anlayışı içerisinde hizmet ürettiklerini kaydeden Seçer, Büyükşehirler içerisinde bir ilk olarak Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını anlattı. Seçer, “Kadını, çocuğu ve onlara yönelik politikaları önceliyoruz. Mersin küçük Türkiye. Mersin göçle büyüyen bir kent. Türkiye’deki gelişmelerden, Arap yarımadasındaki gelişmelerden, bölgedeki gelişmelerden, yatırımlardan göç almış ve kentte muazzam bir çeşitlilik var” diye konuştu.
“İnsanların acısını görmek lazım”
İnsanların daha iyi bir gelecek kaygısı sebebiyle göç ettiklerinin altını çizen Seçer, “Başta kadınlar çok çeşitli sorunlar yaşıyor; ekonomik sorunlar ve geldikleri toplumların geleneksel yapısından kaynaklanan sorunlar yaşıyorlar. Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri Türkiye’nin sürekli gündeminde olan konular. Bunu Mersin de derinden yaşıyor. Birilerinin bu ailelere el atması ve bu aileleri yönlendirmesi lazım. Yerel yönetimlerin başlıca görevlerinden bir tanesi de bu. Yol yaparsınız, sinekle mücadele ederseniz, park yaparsınız ama insanların acısını da, sorununu da görmek lazım” diye konuştu.
“Gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri gerçekleştireceksiniz, rutinle tarihe geçilmiyor”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak verdikleri sosyal destekleri de tek tek anlatan Seçer, “Onun için 10 TL’ye 3 çeşit yemek veriyoruz, hamile kadına süt gönderiyoruz, yeni doğan bebeğe mamasını gönderiyoruz, yaş almış yurttaşın hasta bakımını yapıyoruz. Tabi ki bu destekler devam edecek. Sosyal politikalar bizim rutin uygulamalarımız. Belediyenin; kenti temiz tutmak, yollarını güzel yapmak, temiz bir içme suyu sağlamak ve kanalizasyon imkanı sağlamak gibi rutin işleri vardır. Bunların ötesinde belediyecilik yaratıcılık istiyor. Belediyecilikte bir vizyon ortaya koyacaksınız. İmkansız gibi görünen, bir tabu haline gelen raylı sistemleri getireceksiniz. ‘Mersin’in Metro ile ne işi var? Bu yükün altından kalkabilir mi? Bu masrafın altından kalkabilir mi?’ Mesele böyle değil. Siz vizyon koyacaksınız, gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri gerçekleştireceksiniz. Biz de bu yolda ilerliyoruz, öyle tarihe geçiliyor, rutinle tarihe geçilmiyor” dedi.
“Nusret Mayın Gemisi deniz savaşlarında muazzam bir görev yaptı”
18 Mart Çanakkale Zaferinin 109. yıl dönümü olduğunu vurgulayan Karagöz’ün, tarihe önemli tanıklık eden Nusret Mayın Gemisi’nin de Mersin’de olduğunu hatırlatması üzerine Seçer, “Oradan bir kahraman ve bir lider çıktı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bugünkü laik, demokratik, sosyal ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Çok şey ifade eden bir zafer. Türkiye’nin birlikteliğini doğudan- batıya, kuzeyden- güneye, hangi etnik yapıdan, mezhepten olursa olsun insanların vatan topraklarını korumak için bir arada ve tek yürek olduklarını gösteren muazzam bir zafer. Nusret Mayın Gemisi de o süreçte deniz savaşlarında muazzam bir görev yaptı” dedi. Seçer, Nusret Mayın Gemisi’nin 20 yıldan bu yana Tarsus’ta ve ziyaretçilerine açık olduğunu da sözlerine ekledi.
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.