“Yaşamak için Suya İhtiyacımız Var”

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Güncel Yayın: 08 Ağustos 2024 - Perşembe - Güncelleme: 08.08.2024 09:20:00
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News
 
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, haftalık olağan toplantısını Mustafa Teke başkanlığında Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Yücel Gürbüz, İlhan Titiz ve Ayhan Bayram’ın katılımıyla gerçekleştirdi.
 
Gündemdeki konuların görüşüldüğü toplantıda, tarımı, ticareti ve ekonomiye dair konular istişare edildi.
 
İklim değişikliğinin tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir konu olduğunu ifade eden ve tarımsal üretimimiz SU Yokluğu ile sınav veriyor diyen Yönetim Başkanı Mustafa Teke  “Yıllardır yapılan tüm uyarılara rağmen su konusunda gerekli yatırımların yapılmaması ve mevcut suyun yönetilememesi nedeniyle tarımda kullanacak suyumuz kalmadı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde, verimli ovalarında tarımsal sulamada ciddi sorunlar yaşıyoruz. Sadece barajlardaki su değil, yeraltı sularımızı da kontrolsüzce kullanılıyor. Suyun yarısını tarlaya götürürken veya tarlada kaybediyoruz, kullanamıyoruz. Suyu barajdan kapalı sistemle, borularla taşımak için halen bir gelişmişlik yok. Çoğu yerde “su odaklı” üretim planlamasından söz ediliyor. Tamam, su odaklı olalım ama susuz üretim mi olur? Bizim önce üretici olarak suyun önemine değer vermeliyiz. Susuz Hayat Olmaz. Üretim Olmaz. Suyumuza sahip çıkalım.
 
İş dünyasının ülke, dünya ve rakip ülkelerde olup bitenden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenildiğini belirten Başkan Yardımcısı Kemal Batmaz, “OECD ve FAO ‘nun 5 yıl önceki görünüm raporunda dünyada önümüzdeki 10 yılda tarımsal tüketimin yıllık yüzde 1 ve üretimin de yüzde 1.2 artacağı öngörüldüğü söylendi. OECD ve FAO her yıl bu görünüm raporunu güncelliyor. Bu öngörünün ilk 5 yılı dünyada gerçekleşti. Ancak bizdeki gerçekleşmeler bu rapordaki verilerle oldukça farklı oldu.
Son 5 yılda tarımsal üretimimiz ton olarak yüzde 17 arttı. Ancak dünya tarım ve gıda ürün fiyatları bu dönemde yüzde 20’den fazla düşerken bizde inanılmaz artışlar gösterdi.
 
Yani dünyada fiyatlar düşerken bizde üretim artışına rağmen fiyatlar yükselmiştir. ’’ İfadelerini kullandı.
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.